Erzincan’ın adı nereden gelmiştir?
Erzincan ismi Aziris veya Eriza’dan gelir. Eriza ismi 11. yüzyılda Selçuklular tarafından kullanılmıştır. 19. yüzyılda Erzingan olarak kullanılmış ve daha sonraki yıllarda günümüzdeki ismi olan Erzincan ismi verilmiştir. Araştırmacılar bölgenin tarihinin Paleolitik döneme kadar uzandığını belirtmektedir.
Erzincan Türkleri hangi boydan?
14. yüzyılda Sivas, Erzincan, Kayseri ve Tokat civarında hüküm süren Kadı Burhaneddin Devleti, Salur aşiretine aitti. Anadolu’da, Salur aşiretinin yaşadığı bölgelerde, Salur adını taşıyan birçok köy bulunmaktadır. Bu soydan gelen bir grup, İskilip’te Salur köyünü kurmuştur.
Erzincan hangi mezheptir?
Türkiye’deki Alevi nüfusunun üçte biri İstanbul bölgesinde yaşamaktadır ve en yoğun oldukları bölgeler Ankara, Adana, Bursa, Antalya, Aydın Damal ve Zile şehirleri ile Orta ve Doğu Anadolu’da Erzincan, Sivas ve Malatya’dır. Tunceli illeri gelmektedir.
Refahiye ismi ne anlama gelir?
İlçeye Erzincan Valisi Şefik Paşa tarafından “bereket” anlamına gelen Refahiye adı verilmiştir.
Erzincan adının anlamı nedir?
Erzincan isminin, Strabon’a göre antik çağda bu bölgede bulunan Eriza şehrinden geldiği söylenmektedir. Ayrıca bu bölgeden bahseden Yunan kaynaklarında Aziris olarak adlandırılan şehrin Erzincan olması da mümkündür.
Erzincan’ı kim fethetti?
Halife Hz. Osman döneminde (644-656), Habib bin Mesleme 35/655 yılında Erzincan ve çevresini fethederek burayı tümüyle Müslümanların hâkimiyeti altına sokmuştur.
Erzincan hangi uygarlığa aittir?
Tunç Çağı’ndan beri yerleşim yeri olarak tanımlanan Erzincan, Urartu, Med, Pers, Helen, Roma ve Bizans egemenliğinde kalmıştır. 1071’den sonra Türklerin eline geçmiş ve Mengücek, Selçuklu ve Eretna dönemlerini yaşamıştır. 1473’teki Oltukbeli Savaşı ile Osmanlı egemenliğine girmiştir.
Türk soyundan geldiğini nasıl anlarsın?
Nüfus ve Vatandaşlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü’ne bağlı Soykütük Bilgilendirme Servisi üzerinden e-Devlet üzerinden veya www.tr adresindeki “Hizmetler/E-Sorgulama” menülerinden erişim sağlanabilmektedir.
Erzincan hangi Türk beyliği?
Erzincan Beyliği, Erzincan Emirliği veya Mutahharten Beyliği, 14. yüzyılın sonu ve 15. yüzyılın başında hüküm süren Anadolu Türk beyliklerinden biridir. Hükümdar Pir Hüseyin’in 1379’da ölümünden sonra, Mutahharten Bey, Eretna Beyliği sınırları içinde bulunan Erzincan’da iktidara geldi.
Erzincan Alevi mi Sünni mi?
Erzincan, Tunceli ile birlikte Sivas’tan sonra en fazla Alevi köyüne sahip ildir. Merkez, Çayırlı, Tercan, Üzümlü ve Otlukbeli ilçelerindeki köylerin çoğu Alevi köyüdür. Rafiyeye ve Kemah’ta daha fazla Sünni köyü olmasına rağmen önemli sayıda Alevi köyü vardır.
Erzincanlılara neden kor denir?
Bu ifade, her şeyden önce, Erzincan’da çok fazla ev ve az yerleşim yeri olmadığında, ovada sık sık esen rüzgarların ve fırtınaların durmamasına dayanmaktadır. Bölge kördür ve toz ve dumandan dolayı kimse göremez veya ayırt edemez. Bu durumda insanlar yakınlarını göremez, bu yüzden Kör Erzincanlı lakabı verilmiştir.
Erzincan’da aşiret var mı?
Koçgiri aşireti veya Koçkiri aşireti, esas olarak Sivas’ın İmranlı ve Zara ilçelerinde yaşamaktadır, ancak Kayseri, Tunceli, Erzincan ve Kahramanmaraş illerinde de bulunmaktadır. Alevi inancına mensup olan ve Kürtçenin Kurmanci lehçesini konuşan bir aşirettir.
Erzincan Refahiye Alevi mi?
Haydar Kement, Refahiye’ye bağlı 126 köyden 53’ünün Alevi olduğunu ve sadece bu köylere cami yapıldığını belirtiyor.
Fırat’ın isminin anlamı nedir?
Arapçada neşe ve rahatlık anlamına gelen “ferahat” kelimesinden gelir. Fırat; Akadcada Pu-rat-tu ve Sümercede Buranun’dur. Genellikle kelimenin Hint-Avrupa kökenli olmadığına, Akadca ve Sümerceden geldiğine ve Eski Farsça ve Farsça aracılığıyla diğer dillere aktarıldığına inanılır.
Elazığ ismi ne anlama gelir?
“Kurtuluş Savaşı”nı, Ordu Karargâhı’ndaki yoldaşlarıyla başlatmaya karar verdiği ve bir anlamda “Kurtuluş Savaşı”nın fikri olarak Elazığ’da doğduğu düşünülmektedir. Atatürk, 1937’de şehre “bol erzak bulunan il” anlamına gelen “Elazığ” adını vermeyi uygun görmüş ve daha sonra bu ad, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin kararıyla “Elazığ” olarak onaylanmıştır.
Erzincan hangi uygarlığa aittir?
Tunç Çağı’ndan beri yerleşim yeri olarak tanımlanan Erzincan, Urartu, Med, Pers, Helen, Roma ve Bizans egemenliğinde kalmıştır. 1071’den sonra Türklerin eline geçmiş ve Mengücek, Selçuklu ve Eretna dönemlerini yaşamıştır. 1473’teki Oltukbeli Savaşı ile Osmanlı egemenliğine girmiştir.
Erzincan iliç ismi nereden gelir?
İliç ismi Ermenice Ԭְָ (lich) kökünden gelmektedir.
Erzincan Kemah hangi Türk boyundandır?
Mengüçlü veya Mengücekliler Beyliği, Malazgirt Savaşı’ndan sonra Anadolu’da kurulan, merkezi Erzincan ve Kemah, Divriği, Şebinkarahisar, Tunceli ve Elazığ yöreleri olan bir beyliktir. Kurucusu, Selçuklu Sultanı Alp Arslan’ın komutanı olarak Malazgirt Savaşı’na katılan Mengücek Gazi’dir.
Tercan ismi nereden gelmiştir?
Tercan ismi Türkçe kökenli olup “parlak, ışık saçan, aydınlık” anlamına gelmektedir.